Wednesday, January 21, 2009

Huh, it's 2009?

Poseerausta isän sylissä

Where did all that time go? The blog here has been in my mind many times during the past months but the updates just havent't happened. If nothing else, we've sent some pics once in a while on the flickr page, and I've been using jaiku frequently - something you can do while commuting ;) Piritta has also activated herself on facebook.

Enough about excuses. What has happened?

Well, now Armi is already 7 months and Kerttu two years and two months. Armi eats solids throughout the day aegrly and has now "woken up" regarding moving. It should be almost any day know that she catches the right combination of body movements which actually moves her to some direction on the floor. No teeth yet, but the same "any day now" applies to that.

Kerttu is speaking a lot and eagerly. Imagination starts to kick in on her stories and on the way she plays with the toys. Now also the interaction with the other kids is opening up - and she is filling the air with joyful chatter also in those situations. Kerttu loves to dance, move, play and sing with music. All this wonderful development has came with the spice of what the age of "terrible two" brings along. Challenging the authority and excercising with the word "NO!" is with us every day. As a parent one needs long nerves, but it's going ok. Kerttus strong temper was predicted already when she was a small baby.

We've been most of the time here at Espoo. Only for Christmas we did go to Raahe and spent there a week. I had a bit longer batch of holidays at the new year so we were able to small trips locally also in daytime.

All-in-all very full and home-centric life at the moment. Very little time for hobbies etc. We're thankful that the kids have been relatively healthy and we have been able to sleep the nights very well.

-

Minnekäs muutama kuukausi hujahti tässä välissä? Tämä blogi on kyllä ollut mielessä useasti mutta päivitystä ei vaan ole kuulunut. Noh, flickriin olemme heitelleet kuvia silloin tällöin ja mie olen käyttänyt jaikua aika ahkerasti - jotakin jota voi tehdä työmatkalla ;) Piritta on aktivoitunut myös facebookissa.

Noh, selittelyt sikseen. Mitäs oikein on tapahtunut?

Armi on jo seitsemän kuukautta ja kerttu kaksi vuotta kaksi kuukautta. Armi syö kiinteitä innokkaasti jo aamusta iltaan ja on "herännyt" vihdoin myös liikkumisen suhten. Ihan minä päivänä tahansa hän hiffaa sen miten lattialla pääsee etenemään. Hampaat eivät ole ilmestyneet vieläkään mutta sama "minä päivänä tahansa" pätee tähänkin.

Kerttu puhuu paljon ja innolla. Mielikuvitus on alkanut näkyä hänen tarinoissaan ja leikeissään. Nyt myös vuorovaikutus toisten lasten kanssa on avautumassa - ja silloinkin Kerttu täyttää ilman iloisella puheensorinalla. Kerttu rakastaa tanssia, liikkua, soittaa ja laulaa musiikin tahdissa. Kaikki tämä hieno kehitys on tullut samalla uhmaiän ilmaantumisen kanssa. Vanhempien päätösvaltaa haastetaan ja EI-sanan käyttöä harjoitellaan joka päivä. Vanhenpana tässä vaaditaan hermoja mutta yllätyksenä tämä ei kyllä tule - jo pikkuvauvana Kerttu oli jo aika topakka mielenliikkeissään.

Paljon emme ole Espoosta pois lähteneet. Joulun olimme Raahessa noin uuteen vuoteen asti. Minulla oli hieman pidemmät joululomat jolloin kerkisimme hieman myös liikkua täällä lähiympäristössä päiväsaikaan.

Kaiken kaikkiaan täyttä, kotikeskeistä elämää tällä hetkellä. Harrastuksiin ja sensellaisiin on vain vähän aikaa. Kiitollisia tässä täytyy olla siitä että lapset ovat olleet suhteellisen terveitä ja yöt menevät pääasiassa nukkuessa eikä kukkuessa..

Moi hylje!

Jouluaaton tunnelmia

Skypellä mummolaan

No comments: